Sluisdeur wordt nieuwe waterkering bij Empel

20 augustus 2013 – Donderdag 22 augustus wordt de eerste nieuwe, 90 ton wegende sluisdeur bij Sluis Empel ingehangen. Het bijzondere van de nieuwe sluis bij Empel is dat deze een dubbele keerfunctie heeft. De sluis maakt deel uit van de Empelsedijk bij de Maas en moet zorgen voor veiligheid bij hoogwater. Sluis Empel is een van de twee nieuwe sluizen die horen bij de omlegging van de Zuid-Willemsvaart in ‘s-Hertogenbosch.
Het meest opvallende is de dubbele keerfunctie: de sluis kan zowel het water van het kanaal als van de Maas keren. Normaal wordt een sluisdeur ‘dichtgedrukt’ door het waterstandsverschil. Omdat het water op de Maas soms hoger maar meestal lager staat dan het water in het kanaal, is dit niet in alle gevallen mogelijk. De deur is daarom voorzien van een speciale grendel die de deur dicht houdt. De sluis is zo ontworpen dat hij volledig onder water kan staan bij extreem hoog water. Dit wordt de eerste sluis in Brabant met een enkele, stalen draaideur. Alle andere sluizen in de Brabantse kanalen hebben dubbele, houten puntdeuren. De sluis krijgt uiteraard twee sluisdeuren. Een derde deur wordt als reservedeur op de locatie opgeslagen.
Waterschap Aa en Maas is verantwoordelijk voor de stabiliteit en veiligheid van de dijk langs de Maas. Het waterschap is daarom nauw betrokken bij de aanleg van het sluiscomplex. Tijdens de persexcursie zijn ook specialisten van Aa en Maas aanwezig om een toelichting te geven.

Bron: Van Hattum & Blankevoort>