Laatste deurwisseling Prinses Beatrixsluis

21 maart 2013 – Rijkswaterstaat heeft ook de laatste van de vier hefdeuren van de Prinses Beatrixsluis van 16 t/m 20 maart ruim binnen de geplande tijd vervangen. De bijbehorende stremming voor de scheepvaart van een van beide sluiskolken werd twee dagen eerder opgeheven dan was aangekondigd. De sluisdeuren en kabels kunnen er weer 20 jaar tegen. De reservedeur wordt nog gerenoveerd en keert eind dit jaar terug.

In september 2011, januari 2012 en juni 2012 waren de eerste drie deuren al vervangen. Alle deurwisselingen zijn zonder problemen verlopen. Iedere keer verliep het werk steeds sneller dan vooraf was gepland. Deze laatste deur werd binnen vijf etmalen vervangen. De gestremde sluiskolk werd op 21 maart om 0.30 uur weer vrijgegeven voor de scheepvaart.

De deuren zijn nu om de beurt opgeknapt en kunnen er weer 20 jaar tegen. De nu weggehaalde deur wordt de komende tijd gerenoveerd. De renovatie is helemaal afgerond als deze deur eind dit jaar terugkeert als nieuwe reservedeur. Deze komt dan in de berging langs het Lekkanaal te hangen, dat zal gebeuren zonder stremming voor de scheepvaart.

Bron: RWS>