Slim omgaan met zand en slib in de Waddenzee

Roy van Weerdenburg verplaatst de onderzoeksapparatuur met een slee door over wad (Foto: TU Delft)
11 februari 2025 – De Waddenzee tussen de Friese kust en Ameland wordt de komende maanden onderzocht door wetenschappers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht. Meetapparatuur in de geulen en op de wadplaten moet inzicht geven in de uitwisseling van water, zand en slib. Hoe kunnen kan het waardevolle zand en slib in de Waddenzee worden behouden, terwijl de vaarwegen toegankelijk worden gehouden?
De onderzoekers willen de vorming van geulen en wadplaten beter begrijpen. In de vaarwegen van de Waddenzee is namelijk te veel zand en slib aanwezig. Door te baggeren worden de geulen bevaarbaar gehouden voor veerboten en andere schepen. Toch is het waardevol om dit zand en slib te behouden, omdat het essentieel is voor de natuurlijke groei in verband met de zeespiegelstijging en het bijdraagt aan het unieke en waardevolle intergetijdengebied.
Binnen het kader van het onderzoek worden de komende twee maanden meetframes geplaatst in de geul en op de wadplaten, die onder andere de stroomsnelheid en de concentraties zand en slib in het water registreren. De verzamelde data worden uiteindelijk verwerkt in modellen die verschillende toekomstscenario’s kunnen simuleren.