Sensoren voor monitoring in het Twentse spoor

14 juli 2023 – Tussen Wierden en de Nederlands-Duitse grens bij Oldenzaal gaat ProRail vanaf december 2023 op meerdere plekken de spoorbaan en de ondergrond monitoren. Dit doen het spoorbedrijf omdat de Intercity Berlijn (IC Berlijn) met zwaardere locomotieven gaat rijden. Het monitoren gebeurt met verschillende soorten meetapparatuur. Deze apparatuur installeert ProRail momenteel in en rond de spoorbaan.

Vanaf 10 december 2023 start de nieuwe dienstregeling. Vanaf dan rijdt de IC Berlijn een half uur sneller tussen Amsterdam en Berlijn. Daarvoor zet NS Internationaal zwaardere locomotieven in. Deze locomotieven kunnen op zowel het voltage van het Nederlandse als het Duitse spoor rijden. Hierdoor is er geen locomotiefwissel meer nodig bij de grens. Bij de huidige locomotieven is dit wel het geval, omdat het voltage van de bovenleiding verschilt per land.

Er is onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de spoorbaan tussen Amsterdam en de Nederlands-Duitse grens bij Oldenzaal. Uit dit onderzoek blijkt dat niet overal kan worden aangetoond dat de bodem voldoet aan de gestelde norm om de zwaardere locomotieven 130 kilometer per uur te laten rijden. Daarom wordt er straks op delen tussen Amsterdam en Deventer 100 kilometer per uur gereden.

(Foto: ProRail)

Meer bij ProRail>