Schuttebusbrug wint Nationale Staalprijs 2020

De Busbrug Zwolle heeft de Nationale Staalprijs 2020 gewonnen in de categorie Infrastructuur. ipv Delft ontwierp de S-vormige brug voor ProRail en de gemeente Zwolle. De busbrug is ontworpen door ipv Delft en gebouwd door BAM-infra. De Belgische staalbouwer Victor Buyck Steel Construction maakte de constructie en er werd samengewerkt met Setzpfandt Beratende Ingenieure die het constructief ontwerp uitwerkte samen met ingenieurs van BAM.
De Schuttebusbrug is een S-vormige busbrug aan de westzijde van het station van Zwolle. De busbrug verbindt het nieuwe stationsplein aan de zuidzijde van het station met het kruispunt Willemskade/Nieuwe Veerallee/Rieteweg en overspant alle sporen aan de westzijde van station Zwolle. De busbrug werd op 9 februari 2019 geopend en is op 17 februari 2019 in gebruik genomen. De brug is alleen toegankelijk voor lijnbussen en hulpdiensten.
Juryrapport: ‘Het winnende ontwerp is gekozen vanwege de heldere lijn en strakke vormgeving met een aangename, zachte uitstraling. De bus, genaamd de Schuttebusbrug, is uniek door haar vorm, de toepassing van staal en methode van inbrengen van de stalen hoofdoverspanning boven de sporen en tot slot het torsiestijve ontwerp, waardoor het slanke uiterlijk van de 245 meter lange brug lijkt te zweven’.

Meer bij BAM>