Schotlands eerste 3D-betongeprinte trap

BAM Construct Ltd, onderdeel van BAM groep, heeft de laatste hand gelegd aan een 3D-geprinte trap bij de Sighthill Bridge over de M8 in Glasgow. De trap gaat door voor de grootste 3D-geprinte constructie in het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe voetgangers- en fietsbrug verbindt het stadscentrum van Glasgow met het Sighthill, een wijk in het noorden van de stad.
In opdracht van de gemeente Glasgow heeft BAM deze week de nieuwe 3D-geprinte structuur geïnstalleerd. Later worden de nieuwe treden bekleed met graniet, waardoor een esthetisch aantrekkelijke, duurzame, slipvrije afwerking ontstaat.
Door gebruik te maken van 3D-printen van de brugcomponenten was het mogelijk om nauwkeurige en ingewikkelde vormen te maken, wat lastig zou zijn met traditionele bekisting. Volgens BAM werd met deze methode bovendien 40 procent minder materialen gebruikt in vergelijking met traditionele methoden, waardoor de kosten laag bleven en de CO2 footprint een stuk beter is.
De treden werden door Weber Bemix in Nederland geprint voordat ze naar Schotland werden verscheept. BAM maakte eerder met Weber Bemix in 2019 in Nijmegen de langste 3D-betongeprinte brug ter wereld. Volgens eigen zeggen is het bedrijf nu de eerste aannemer in Schotland die gebruik heeft gemaakt van 3D-betonprinten als constructiemethode.

Meer bij BAM UK>