Schade infrastructuur en station Voorschoten groot

5 april 2023 – Dinsdagmorgen 4 april heeft er een treinongeval plaatsgevonden bij Voorschoten. Daarbij waren een spoorkraan, een goederentrein en een reizigerstrein betrokken. Een medewerker van aannemer BAM is om het leven gekomen. In de reizigerstrein zaten ongeveer vijftig reizigers van wie er dertig gewond zijn geraakt.
Nog dezelfde dag startte politie, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie in samenwerking met ProRail met onderzoek naar de toedracht van het treinongeval

Om de treinstellen te kunnen bergen, wordt een brugconstructie worden om berger Mammoet toegang tot de wrakstukken te geven. Er moeten vier treinstellen van de reizigerstrein worden geborgen. Onderzocht wordt nog of de goederentrein zelfstandig kan wegrijden, anders moet deze ook geborgen worden. Het bergen van de treindelen zal meerdere dagen in beslag nemen. Veel werkzaamheden kunnen alleen overdag plaatsvinden.
Pas nadat die werkzaamheden zijn afgerond, zegt ProRail de schade aan de infrastructuur te kunnen opnemen en de benodigde werkzaamheden vaststellen. Naast schade aan het spoor is ook het perron van station Voorschoten beschadigd. Tot die tijd kunnen er geen treinen rijden tussen Den Haag en Leiden. NS zet daarom bussen in tussen Den Haag Laan van NOI en Leiden Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd.

Foto: ProRail

Meer bij ProRail>