’s Werelds eerste hybride sondeertruck in gebruik

Na de wereldprimeur van de elektrische wals in april 2020 heeft BAM Infra Nederland een nieuwe primeur: de eerste hybride sondeertruck ter wereld. Met de inzet van de hybride sondeerwagen bespaart het bedrijf volgens eigen zeggen zo’n 34.000 kilogram CO2 per jaar.
De firma A.P. van den Berg, gespecialiseerd in sondeerapparaten, ontwikkelde op vraag van BAM een duurzame, hybride, 4×4 vrachtwagen die zich over de weg verplaatst met een schone dieselmotor die aan de hoogste emissie-eisen voldoet. Op locatie wordt hij elektrisch aangedreven om bodemonderzoek uit te voeren zonder uitstoot van schadelijke stoffen. De nieuwe generatie sondeerwagen kan dankzij het accupakket circa negen uur werken. En de accu laadt op in circa vier tot zes uur. Ten opzichte van de oorspronkelijke sondeerwagen scheelt het volgens BAM ongeveer 50 liter brandstof per dag.
Een tweede truck volgt naar verwachting begin 2022. Ook kijkt het bedrijf naar bijvoorbeeld de toepassing van waterstof om op termijn emissieloze asfaltverwerkingsploegen te hebben rijden.

BAM>