’s Werelds eerste elektrische asfaltspreidmachine


Samen met Wirtgen en New Electric heeft BAM Infra een asfaltspreidmachine omgebouwd naar de eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine ter wereld. Op jaarbasis zegt het bedrijf daarmee ruim 93.000 kilogram CO₂ te besparen.

De oorspronkelijke Stage V motor is vervangen door een elektrische aandrijving bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren. Met een tweede 270 KWh batterij kan het materieel na een lange draaidag direct door naar een volgende opdracht. De wisselaccu is ook geschikt om in andere machines te gebruiken.

De inzet van de elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Op volgeladen accu’s is de elektrische asfaltspreidmachine acht tot tien uur inzetbaar.  Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine volgens BAM aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

Meer bij BAM Infra>