Provinciaal Inpassingsplan Ruimte voor de Lek is onherroepelijk

 

29 maart 2013 – Provinciaal Inpassingsplan Ruimte voor de Lek is onherroepelijk. Dit betekent dat na een zorgvuldige voorbereiding er nu definitief groen licht voor de uitvoering is. Voordat begin 2014 daadwerkelijk met werkzaamheden gestart wordt, worden vanaf medio 2013 voorbereidingen getroffen. De werkzaamheden duren tot en met 2015.

Omdat de Lek door klimaatverandering in de toekomst meer water te verwerken krijgt, is rivierverruiming nodig in het rivierengebied. Op die manier kan de veiligheid van de inwoners tegen overstromingen gegarandeerd worden. De aanpassingen langs de Lek vinden plaats bij Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Vianen. In deze gemeenten komen nevengeulen in de uiterwaarden van de Pontwaard & Mijnsherenwaard, ’t Waalse waard en de Bossenwaard. In de Vianense Waard wordt een deel van de zomerkade verplaatst.

Daarnaast worden de toegangsdam van het stuweiland en de leikade van het Merwedekanaal verlaagd. Door deze aanpassingen, gecombineerd met de aanleg van recreatievoorzieningen zoals speelnatuur, wandelpaden en uitkijkpunten, wordt het gebied veiliger en tegelijkertijd aantrekkelijker.

Bron: Rijkswaterstaat