Royal HaskoningDHV: groot waterveiligheidsproject Colombia

6 augustus 2013 – Een consortium onder leiding van internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV gaat Fondo Adaptación Colombia adviseren bij het herstel en de versterking van het bijna 400 jaar oude en 120 km lange Canal del Dique in Colombia, een scheepvaartroute van groot sociaal-economisch belang. Doelgerichte maatregelen gaan de 1,5 miljoen bewoners van de departementen Atlántico en Bolivar beschermen tegen ernstige overstromingen van het kanaal zoals de ramp tijdens La Niña die eind 2010 174 slachtoffers eiste en vele anderen dakloos maakte.

In december 2010 trad het Canal del Dique tijdens La Niña buiten zijn oevers en kwamen steden langs het kanaal onder water te staan. Hierbij vielen slachtoffers en werden duizenden mensen dakloos. Met het water kwamen ook grote hoeveelheden modder op het omringende land te liggen. Het project met een contractwaarde van 22 miljoen euro zal vier jaar in beslag nemen. Fondo Adaptacion is door de president van Colombia ingesteld voor de wederopbouw van de infrastructuur na La Niña 2010-2011.
Canal del Dique is een kanaal met een lengte van 120 km dat de Baai van Cartagena verbindt met de rivier de Magdalena bij de stad Calamar in het noorden van Colombia. Deze scheepvaartroute door moerasland en watergebieden is van vitaal belang voor de regionale economie. Het project omvat onder meer onderzoek en ontwerpen voor herstel van het oude kanaal en de bevaarbaarheid ervan, nieuwe sluizen en verbeteringen aan de dijken. Royal HaskoningDHV werkt in het consortium samen met het Colombiaanse ingenieursbureau Gómez Cajiao.
Het is voor het eerst in Colombia dat sluizen voor het verbeteren van de scheepvaart en regelwerken voor de afvoer en sedimentatie worden gecombineerd in een integraal project.
Het project houdt ook rekening met de effecten van klimaatverandering, zoals meer en zwaardere optredens van het natuurfenomeen La Niña, dat zorgt voor meer regenval in het land. In december 2010 trad het Canal del Dique tijdens La Niña buiten zijn oevers en kwamen steden langs het kanaal onder water te staan. Hierbij vielen slachtoffers, werden duizenden mensen dakloos en gewassen verwoest. Volgens weerkundigen kwam La Niña vroeger eens per vijf of zes jaar voor, maar als gevolg van de opwarming van de aarde treedt La Niña steeds vaker op en met grotere gevolgen.

Royal HaskoningDHV werkt in dit project ook samen met het Nederlandse kennisinstituut Deltares op het gebied van waarschuwingssystemen en modellering.

Bron: Royal HaskoningDHV>