‘Rotterdam Reef’

15 maart 2023 – Bij de Landtong Rozenburg in de Nieuwe Waterweg heeft Rijkswaterstaat vijftien rifblokken geplaatst. Deze blokken vormen een rif dat helpt om biodiversiteit te stimuleren. Daarnaast zijn de rifblokken een innovatieve golfbreker, die de kust en natuur beschermt tegen grote scheepsgolven.
De levende golfbreker herstelt het getijdenmilieu en biedt beschutting voor migrerende vissen, zoals steuren en palingen, die tussen de Atlantische Oceaan en de grote rivieren in Europa zwemmen.
De blokken zijn een ontwerp van de Delftse innovatieve startup Reefy(externe link).
Het modulaire kunstrif systeem is in samenwerking met Boskalis en de gemeente Rotterdam onlangs onder water geplaatst. Het kunstmatige rif is ongeveer 25 m lang en 3 m hoog, waardoor het mogelijk is om bij laagtij de bovenste blokken te zien.
Sinds eind 2013 werken de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds samen aan duurzame, natuurlijkvriendelijke oevers in de Nieuwe Waterweg en het Scheur. Dat gebeurt onder meer met schoon restmateriaal uit de bouw. Het project heet ‘De Groene Poort’. Om deze natuurlijke oevers op hun plaats te houden en te beschermen tegen de golven van schepen en de stroming zijn golfbrekers als vooroever nodig. Rijkswaterstaat is samen de gemeente Rotterdam op zoek naar duurzamere oplossingen dan de gebruikelijke breuksteen.

Plaatsen rifblokken (Foto: Rijkswaterstaat)

Meer bij Rijkswaterstaat>