Risico’s overstromingen Brisbane-rivier in kaart

11 november 2013 – Deltares gaat de risico’s van van de overstromingen Brisbane-rivier in kaart brengen. Begin 2011 vielen er in Australië 38 slachtoffers als gevolg van overstromingen in het stroomgebied van de Brisbane-rivier. De economische schade liep daarnaast op tot 2 biljoen Australische dollars. Om de waterveiligheid van dit gebied te vergroten, heeft de Australische overheid onlangs Deltares ingeschakeld om een hydrologische studie naar deze rivier te doen.
De Brisbane-rivier is met haar lengte van 344 km de langste rivier in zuidoost Queensland. De rivier stroomt door de hoofdstad Brisbane, met ruim 1,6 miljoen inwoners.
Met de studie van Deltares, die een jaar zal duren, zullen de kansen op extreme waterstanden voor diverse condities van het stroomgebied worden berekend. Hiervoor wordt het softwarepakket FEWS (Flood Early Warning System) van Deltares ingezet, aangevuld met snelle en  geavanceerde kansrekeningstechnieken. Deltares werkt bij deze studie samen met RoyalHaskoningDHV en twee Australische partners, Aurecon en Don Carroll Project Management.  RHDHV voert analyses uit naar onder andere ruimtelijke neerslagpatronen en invloeden van klimaatverandering. Aurecon neemt de projectleiding voor haar rekening en consultant Don Carroll is een Australische hydroloog die het projectteam van uiteenlopend technisch advies bedient.
De overheid in Queensland kan met de uiteindelijke resultaten uit de studie verder plannen maken om de waterveiligheid van hun gebied te vergroten. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid van FEWS kan men zelf na afloop van de studie aanvullende analyses uitvoeren,  ook voor andere stroomgebieden.  Vervolgstappen na deze studie zijn het uitvoeren van hydraulische analyses en uiteindelijk de planning en uitvoering van maatregelen.

Bron: Deltares>