Rijkswaterstaat wil ultrastil wegdek

 

21 januari 2014 – Rijkswaterstaat gaat de ontwikkeling van ultrastil wegdek stimuleren. Het streven is om een ultrastil wegdek te ontwikkelen dat het geluid met 10 decibel reduceert en een levensduur heeft van 7 jaar. Op 20 januari gaf Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, het startsein voor een internationale samenwerking voor de ontwikkeling van zo’n  ultrastil wegdek.

De bedoeling is dat Rijkswaterstaat samen met aannemers, ingenieursbureaus en technische universiteiten actief gaat werken aan vernieuwende oplossingen voor stiller asfalt. Er wordt gedacht aan de ontwikkeling van een zogenaamd poro-elastisch wegdek, bestaande uit een poreus mengsel van elastisch materiaal (rubber), kleine steentjes en hechtmiddel. Het zogeheten PERS-wegdek (Poro Elastic Road Surface) kan een alternatief bieden voor hoge en kostbare geluidsschermen, of een alternatief voor kostbare maatregelen als een tunnelbak of overkapping van wegen.

Naast de Nederlandse bedrijven Heijmans en Dura Vermeer wordt er ook samengewerkt met een Russisch samenwerkingsverband (het bedrijf Unicom in combinatie met onder meer ‘the Institute of the Chemical Physics of the Russian Academy of Sciences’) en het Zwitserse bedrijf SGS-Intron, dat ook Nederlandse vestigingen heeft. Er zijn ook kennisinstellingen bij het onderzoek betrokken, zoals de TU-Delft en TNO en het Europese samenwerkingsverband PERSUADE .
In het laboratorium wordt het komende jaar gezocht naar de ideale mix van steentjes, bindmiddel en rubber, om een stevig en goed wegdek te creëren, dat ook de gewenste geluidsreductie tot stand brengt. Vervolgens wordt er een proeflocatie aangelegd en daarna wordt het verder getest op de wegvlakken.

Als onderdeel van het ontwikkeltraject wordt een kennisplatform opgericht, waarin deelnemende markt- en kennispartijen hun kennis onderling delen.

Bron: Rijkswaterstaat>

E-Zine De ontwikkeling van een ultrastil poro-elastisch wegdek (RWS)>