Rijkswaterstaat renoveert klep Haringvlietbrug in 2023

14 maart 2023 – De klep van de Haringvlietbrug heeft in 2023 het einde van zijn technische levensduur bereikt en wordt daarom door Rijkswaterstaat vervangen. Daarnaast worden de systemen voor bediening, besturing en bewaking vernieuwd. Ook het betonwerk in de kelder wordt aangepast voor plaatsing van alle nieuwe systemen.
De opdracht wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Mobilis TBI/Croonwolter&dros (CMCH) samen met Hollandia Infra en Machinefabriek Rusthoven.
Bij Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel wordt momenteel gewerkt aan de nieuwe klep van de brug. Deze bestaat uit een rijdek, draaipunten en een ballastkist. In een grote fabriekshal worden de laatste laswerkzaamheden aan de 57 meter lange brugconstructie uitgevoerd en wordt deze gereed gemaakt voor conservering. Daarna worden de brugaandrijvingen (onder andere elektromotor, tandwielkast en het rondsel) achterop gemonteerd door Machinefabriek Rusthoven.

De brugklep is op z’n kop gebouwd omdat het meeste laswerk plaatsvindt aan de onderzijde. Het gaat hier om het aanbrengen van de zogeheten liggers en troggen die het rijdek zijn stevigheid geeft. De 725 ton zware brugklep is onlangs met behulp van de grote drijvende bok Matador 3, omgevaren en gekanteld en naar een grotere fabricagehal getransporteerd. Deze precaire kanteloperatie is succesvol verlopen en vormde een grote mijlpaal voor het project.

Nu wordt gelast aan de rijdekzijde van de brugklep en assemblage met de ballastkist. Ook wordt het conserveren van de brug voorbereid door het plaatsen van steigers en werkvloeren en wordt een speciale tent om de brug opgebouwd terwijl de overige werkzaamheden gewoon doorgaan.
Eind juni is de klep klaar en gaat over water op transport naar de Haringvlietbrug om daar in zijn geheel te worden ingehesen. Door de klep in zijn geheel al af te maken op de werf, scheelt dat veel werk ter plaatse en wordt de brug zo kort als mogelijk gestremd.

Foto: Rijkswaterstaat/Danny Cornelissen

Meer bij Rijkswaterstaat>