Renovatie technische installaties Spijkenisserbrug en Brug over de Noord gegund

7 juli 2023 – Deze week heeft Rijkswaterstaat de vervanging van de technische installaties van de Spijkenisserbrug (1978) en Brug over de Noord of Alblasserdamsebrug (1939) definitief gegund aan de combinatie Yunex Traffic B.V. – Heijmans Infra B.V. De technische installaties voor bediening, besturing en bewaking van deze bruggen zijn hard toe aan vervanging zodat deze bruggen ook in de toekomst veilig en beschikbaar blijven voor het weg- en vaarwegverkeer. De staal- en betonconstructie zitten niet in deze scope en zullen naar verwachting over enkele jaren apart worden aanbesteed. De opdracht van Rijkswaterstaat wordt tussen de combinanten onderling verdeeld en heeft een contractwaarde tussen de 25 en 35 miljoen euro.
Naast de vervanging van het bedienings-, besturings- en bewakingssysteem van beide bruggen behoort ook onderhoud van beide bruggen tot de opdracht. De werkzaamheden worden dit najaar gestart en zijn naar verwachting eind 2026 gereed.

De Spijkenisserbrug (N492) is een dubbele hefbrug en dateert uit 1978. De brug vormt een belangrijke verbinding ter ontsluiting van Spijkenisse en het eiland Voorne-Putten met haar omgeving, regio Rotterdam. De brug ligt over de Oude Maas, een belangrijke hoofdvaarweg met druk scheepvaartverkeer De zeehavens van Dordrecht en Moerdijk zijn door deze vaarroute ontsloten. Een belangrijke schakel voor wegverkeer en scheepvaart.

De Brug over de Noord tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht dateert van 1939 en was onderdeel van de rijksweg A15. Sinds 1992 is de brug onderdeel van de N915 en loopt de A15 door de naastgelegen Noordtunnel. De brug ligt over de rivier de Noord, in de vaarweg-corridor Brienenoordbrug en Papendrechtsebrug/Verkeersbrug Dordrecht.

Om de bruggen veilig en toekomstbestendig te houden is vervanging de technische installaties van de bruggen noodzakelijk. Na de renovatie voldoen de bruggen aan de Landelijk Bruggen en Sluizenstandaard, zijn voorzien van eenzelfde bediening-, besturing- en bewaking systeem en beschikken over een CE-markering. De staalconstructie en de betonconstructie zijn nog in goede staat. Deze worden niet vervangen.

Meer bij Heijmans>