Renovatie stuwensemble Nederrijn en Lek gegund

De stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek zijn na zo’n 50 jaar toe aan een grootschalige renovatie. Rijkswaterstaat gunt de renovatie van het stuwensemble Nederrijn en Lek aan Siemens Nederland N.V. Met het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en de invoering van Bediening op Afstand, kunnen de stuwcomplexen hun belangrijke taken ook in de toekomst veilig en betrouwbaar blijven vervullen. Het contract heeft een waarde van circa € 100 miljoen.
De daadwerkelijke werkzaamheden starten volgens de huidige planning in 2016, de renovatie is volgens planning in 2021 afgerond.
Het stuwensemble bestaat uit drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek: bij Hagestein, Amerongen en Driel. Elk stuwcomplex bestaat uit een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. De stuw bij Driel wordt wel ‘de kraan van Nederland’ genoemd. Deze verdeelt het water, dat via de Rijn ons land binnenstroomt, tussen de Nederrijn en Lek en de IJssel. De stuwcomplexen Amerongen en Hagestein zorgen vooral voor de bevaarbaarheid van de Nederrijn en Lek.

Meer op de site van RWS>

Stuw