R4 Gent half jaar eerder opgeleverd

3 maart 2014 – Eind april 2014 zal het consortium THV R4 Gent het project R4 Zuid in Gent (België) opleveren. Dat is zes maanden vroeger dan gepland. In het consortium werkt Heijmans samen met Antwerpse Bouwwerken nv, Besix nv en Stadsbader nv. Op 1 maart 2014 gaat een eerste deel al open: het stuk tussen de autokeuring in Zwijnaarde en het Scheldekanaal, inclusief een nieuwe tuibrug.
Het project R4 Zuid omvat het doortrekken van de R4-buitenring tussen Zwijnaarde en Merelbeke. Deze verbinding ontbrak nog in de ring rond Gent. Om van Zwijnaarde naar Merelbeke te rijden, moesten automobilisten en fietsers een kilometerslange omweg maken. Na de voltooiing van de R4 is dat verleden tijd. THV werkt hier sinds 2012 aan in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het betreft een publiek-private samenwerking in de vorm van een Design, Build, Maintain-opdracht. Na oplevering zal THV de weg nog 30 jaar lang onderhouden.
Behalve aan het doortrekken van de buitenring, werkt het AWV ook aan een betere aansluiting van de R4 op de snelwegen E17 en de E40 en aan een vlottere verbinding van de R4 met de lokale wegen en de plaatselijke woon- en werkzones. Om al deze doelstellingen te realiseren, is er op 15 werfzones tegelijk gewerkt. Al die werken zijn vroeger klaar dan voorzien. Het project zal volledig zijn afgerond op 30 april, in plaats van op 31 oktober 2014, zoals eerder aangekondigd.

Bron: Heijmans>