ProRail gunt Movares Zuidwestboog Meteren

Spoorbeheerder ProRail en ingenieursbureau Movares hebben een contract ondertekend voor de realisatie van de Zuidwestboog Meteren. De start van het project is april 2022 en in 2029 maken de treinen volgens de planning van de nieuwe spoorboog gebruik.
Tussen Meteren en Boxtel gaan meer treinen rijden en deze toekomstige boog maakt het mogelijk om treinen vanaf de Betuweroute naar het zuiden af te laten buigen. Het project Zuidwestboog Meteren vormt onderdeel van de PHS Corridor Goederenroutering Zuid-Nederland. Tussen de haven van Rotterdam en het zuiden van het land gaan meer reizigers- en goederentreinen rijden. Daarom wordt bij het Gelderse Meteren tussen de Betuweroute en de A2 een extra, dubbelsporige boog gebouwd om goederentreinen vanaf de Betuweroute te laten aftakken naar het zuiden.
Een deel van de Betuweroute komt door de nieuwe spoorboog 60 meter verder naar het noorden te liggen. Het bestaande geluidsscherm komt hier terug. De nieuwe spoorboog kruist de Betuweroute en de A15 bovenlangs met spoorviaducten en er komt een spoorviaduct over het spoor van Utrecht naar Eindhoven.

Riet Schroven, directeur projecten ProRail en Sander Eijgenraam, CEO bij Movares (Foto: ProRail)

Meer bij ProRail>