ProRail draagt busbrug aan gemeente Zwolle

Op zaterdag 9 februari droeg topman Pier Eringa de nieuwe busbrug officieel over aan gemeente Zwolle en provincie Overijssel. Vanaf oktober 2017 werkte ProRail samen met aannemer BAM Infra aan de bouw van de brug. Kenmerkend is de sierlijke S- vorm en de houten bekleding ter verfraaiing van het onderaanzicht.
De busbrug is gebouwd door BAM Infra, naar een ontwerp van ipv Delft. De onderzijde van de S-vormige brug is bekleed met bamboe, waardoor de brug goed aansluit bij de nieuwe, groene omgeving van het station. De laatste afwerking loopt nog: de landhoofden van de busbrug worden beplant en voorzien van nestkastjes voor vogels en vleermuizen.  Opvallen is dat er naast de twee landhoofden, slechts vier betonnen kolommen nodig zijn om de 245 meter lange brug te ondersteunen.
De bouwwerkzaamheden voor de brug startten in oktober 2017. Ruim een half jaar later werd het 110 meter lange stalen brugdeel, vervaardigd door Victor Buyck, over de bovenleiding van het spoor gereden en op de definitieve plek gelegd. Een complexe operatie vanwege de combinatie van de S-vorm, de grootte, het gewicht van ruim 1.000 ton en de beperkte ruimte waarbinnen het geheel boven en naast het spoor moest worden verplaatst. Hiervoor moesten Strukton Rail en ProRail destijds eerst nog de bovenleiding over enkele honderden meters aanpassen en verlagen.
Volgens de betrokken partijen is de brug elegant en robuust tegelijk. En met een toepasselijke naam: Schuttebusbrug. Bussen kunnen voortaan veilig en snel de sporen bij het station oversteken van en naar het eveneens nieuwe busstation.

Meer bij ProRail>

… en bij BAM>