Project Zuidasdok kan doorgaan

Vervoerregio Amsterdam, Haarlemmermeer, Noord-Holland, NS, KLM en Royal Schiphol Group hebben afspraken gemaakt met het Rijk over betere bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam. Zuidasdok kan doorgaan. Door de afspraken is er nu financiering voor alle onderdelen van Zuidasdok. Het gaat hierbij om de ondertunneling van de A10 Zuid, deze is nodig om station Amsterdam Zuid te kunnen uitbreiden. De verbreding van de A10 Zuid van vier naar zes rijstroken per rijrichting en het scheiden van doorgaand en bestemmingsverkeer.
Onderdeel van de afspraken is ook de aanleg van een vijfde en zesde spoor bij station Amsterdam Zuid, vooral voor het internationale treinverkeer. Het vijfde en zesde spoor zijn geen onderdeel van Zuidasdok, maar is er natuurlijk wel nauw mee verweven.

De betrokken partijen hebben een akkoord bereikt over Zuidasdok. Ook is er een akkoord over het op termijn doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Voor een verkenning naar het ‘dichtmaken’ van de metroring (de Ringlijn) door het doortrekken van het metrospoor tussen Isolatorweg (bij Sloterdijk) en Amsterdam centraal is ook een akkoord.

De totale investering voor deze drie grote openbaar vervoer- en infrastructurele projecten in de regio Amsterdam bedraagt 5,4 miljard euro. Hiervan is 1,5 miljard gereserveerd voor Zuidasdok.
Al deze investeringen zijn nodig om de drie belangrijkste economische centra van de Metropoolregio Amsterdam beter met elkaar te verbinden. Het gaat dan om Amsterdam binnen de Ring A10, de Zuidas en Schiphol-Haarlemmermeer. Zo blijft de regio aantrekkelijk voor bedrijven uit binnen- en buitenland. Dit zal tot 2050 naar verwachting 270.000 extra banen opleveren. Ook is het doel om dan 325.000 extra te bouwen.

Illustratie: Rijkswaterstaat

Meer bij Rijkswaterstaat>