Project Oostertoegang Amsterdam definitief gegund

ProRail heeft het project Oostertoegang Amsterdam definitief gegund aan Dura Vermeer. Het betreft het vervangen van vijf stalen spoorbruggen aan de oostzijde van Amsterdam Centraal Station die aan het einde van hun levensduur zijn. Er wordt vanaf 2024 elk jaar één spoorbrug vervangen. Het project wordt naar verwachting in 2029 afgerond.
Voor het vervangen van een spoorbrug wordt ongeveer één jaar uitgetrokken. Om de werkzaamheden uit te voeren, wordt de te vervangen spoorbrug buiten dienst gesteld en afgebouwd. Tegelijkertijd wordt op een externe locatie de nieuwe spoorbrug opgebouwd. Deze wordt vervolgens over het water vervoerd richting Amsterdam en met behulp van SPMT’s (een voertuig dat wordt ingezet om zware lasten te verplaatsen) op de juiste plek ingereden. De nieuwe spoorbruggen krijgen een monumentaal karakter, passend binnen de uitstraling van Amsterdam. Er wordt samengewerkt met Hillebrand, Mammoet, Lek, van ’t Hek, Meesters In en Iv- Infra.
Het project Oostertoegang en het vervangen van de vijf spoorbruggen is opgenomen in het project PHS Amsterdam Centraal. De spoorinfrastructuur op en rond station Amsterdam Centraal gaat de komende tien jaar op de schop, zodat er vanaf 2030 meer treinen van en naar het station kunnen rijden. De verbouwing van het station en aanpassing van de infrastructuur is nodig om meer treinen te kunnen laten rijden en de reizigersgroei op te kunnen vangen.

Beeld: StudioSK/Movares

Meer bij DuraVermeer>