Project A1/A6 wint internationale prijs voor beste Publiek Private Samenwerking Wegen

Het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef is door Project Finance International als ‘Best road deal 2013 Europe’ uitgeroepen. Met de toekenning van deze prijs is het project betiteld als de Publiek Private Samenwerking (PPS) van het het jaar 2013 in de categorie Wegen Europa. De toekenning van deze prijs door Project Finance International is tot stand gekomen op basis van de expertise van projectfinancieringsexperts. Uitreiking van de prijs vindt plaats op 5 februari in Londen.

Project Finance International, een toonaangevende organisatie voor de internationale projectfinancieringsgemeenschap, heeft in haar keuze voor het project A1/A6 onder andere laten meewegen dat bij deze PPS Rijkswaterstaat ’tempo heeft gehouden in de aanbesteding en de afronding daarvan perfect is verlopen. Het proces tussen aanwijzing geselecteerde inschrijver en financial close is als zeer snel en professioneel ervaren.’ Daarnaast laat deze overeenkomst zien ‘dat er weer banken actief betrokken zijn in de lange termijn financiering van infrastructuur, ondanks de diepe (banken)crisis in Europa ten tijde van de aanbesteding. De financiele ratio’s zijn zeer attractief hetgeen leidde tot value for money.’ Het project A1/A6 had grote concurrentie van andere genomineerden zoals de L2 bypass Marseille in Frankrijk en het tolwegenproject Brescia-Bergamo-Milaan in Italië.

Rijkswaterstaat selecteerde eind 2012 bouwcombinatie SAAone voor de realisatie van de weguitbreiding A1/A6 Diemen – Almere Havendreef. Het betreft hier een DBFM-contract (Design, Build, Finance and Maintain) met een looptijd van circa 30 jaar. Het consortium, dat bestaat uit VolkerWessels, Boskalis, Hochtief en DIF, is deze periode verantwoordelijk voor ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van bestaande en nieuwe infrastructuur.
De grootschalige aanpassing van de A1/A6 is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol – Amsterdam – Almere (SAA). Meer informatie is te vinden op de projectpagina Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Bron: Rijkswaterstaat>