Proef nieuw asfaltsoort moet langere levensduur aantonen

De provincie Noord-Holland start op de N240 ter hoogte van Wieringerwerf (gemeente Hollands Kroon) een proef met een nieuw soort asfalt. In dit asfalt zit een vleugje epoxy, waardoor het veel langer meegaat dan gewoon asfalt.
Sensoren in het nieuwe 300 meter lange asfaltdek moeten de langere levensduur uitwijzen. De proef start op 6 november 2020 en duurt tot 2024.
De toepassing van het epoxyasfalt is een initiatief van de provincie Noord-Holland. Daarbij werkt de provincie samen met de Technische Universiteit Delft (TUD) die het onderzoek uitvoert onder leiding van prof. Sandra Erkens. Dura Vermeer is het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering. De proef wordt uitgevoerd door WaakSaam, de gebiedsaannemer in de Kop van Noord-Holland.

Het asfalt wordt in Hollands Kroon neergelegd met een vak superasfalt en een vak gewoon asfalt. Op deze manier kan het verschil goed worden vergeleken. De teststrook bestaat uit asfalt met een kleine hoeveelheid epoxy dat ervoor zorgt dat de lijmlaag tussen de steentjes sterker wordt en langer goed presteert. Er ontstaan minder scheurtjes in het wegendek. Ook kan het asfalt beter tegen zwaar autoverkeer en is het asfalt beter bestand tegen de weersinvloeden. Gewoon asfalt gaat 15 tot 20 jaar mee, in de nieuwe samenstelling kan dat zomaar ruim 50 jaar worden.
Met de epoxystrook willen de betrokken partijen precieze meetresultaten krijgen. Door continue metingen te verrichten, kan nagegaan worden of de praktijk overeenkomt met de laboratorium voorspelling over de levensduur.
Een eerste stuk superasfalt was al in 2018 door Dura Vermeer gelegd bij Anna Paulowna. Deze proefstrook was bedoeld om te beoordelen hoe het nieuw soort asfalt met het gangbare materieel kon worden aangelegd. Nu de partijen dat kunnen, wordt in dit proefvlak ook de kwaliteit van het asfalt getest.

Meer bij provincie Noord-Holland>