Ponte Genova San Giorgio bij Genua geopend

Op 3 augustus is in Genua de nieuwe verkeersbrug over de Polcevera-vallei geopend. Het viaduct ligt op de plaats van de oude Morandi-brug die op 14 augustus 2018 instortte, wat het leven kostte aan 43 mensen. De oude Morandi-verkeersbrug van voorgespannen beton was ontworpen door Riccardo Morandi en is gebouwd tussen 1963 en 1967. Met een totale lengte van 1182 meter overspande ze het dal van de rivier de Polcevera, met daarin de spoorlijn naar Asti en de spoorlijn naar Alessandria en bedrijven en woonhuizen. Over de brug liep de autostrada E80/A10.
Het ontwerp van de brug was destijds controversieel. Morandi maakte gebruik van een nieuwe techniek van voorgespannen beton en weinig tuien. De brug bestond uit drie overspanningen van elk 212 meter met aan weerszijden van de pyloon twee tuien die het brugdek dragen. Om de tuien te beschermen tegen corrosie liet de ontwerper de gebundelde stalen kabels verankeren in een omhulsel van voorgespannen beton. De koker met de tuien werd daarna volgespoten met een betonmengsel. Nadeel van deze techniek zou zijn dat eventuele corrosie aan het oog wordt onttrokken.
Van dit brugtype zijn er wereldwijd maar drie gebouwd, alle drie naar ontwerp van Morandi. De eerste was de bijna negen kilometer lange Generaal Rafael Urdanetabrug in Venezuela die in 1962 gereed kwam. De constructie heeft 135 overspanningen, met vijf hoofdoverspanningen van 235 meter. Het wegdek ligt 50 meter boven het water. Het project  leverde Morandi de opdracht op voor nog twee bruggen van dit type: de brug bij Genua in Italië (die in 2018 instortte) en de 477 meter lange brug over de Wadi al Kuf-kloof in Libië. De laatste werd in oktober 2017 een aantal weken gesloten omdat er scheurvorming was opgetreden.
Na het bezwijken van de Morandi-brug bij Genua – nu dus bijna twee jaar geleden – is in nog geen anderhalf jaar tijd een nieuwe brug ontworpen en gebouwd, met een nieuwe naam: Ponte Genova San Giorgio, genoemd naar de beschermheiligen van Genua.
De nieuwe brug is ontworpen door Renzo Piano en de bouw ervan begon in oktober 2019 nadat de oude brug in de maanden daarvoor was afgebroken. Op 28 april 2020 werd het laatste deel van nieuwe brug geplaatst. In de maanden daarna zijn de rijbanen geasfalteerd en zijn de verkeers- en verlichtingssystemen geïnstalleerd.
De kosten van de nieuwe brug bedragen € 202 miljoen.

Overigens is de oorzaak van de ramp op 14 augustus 2018 nog altijd onduidelijk. Verschillende media meldden inmiddels dat onderzoek van het OM in Genua zou wijzen naar gebrekkig onderhoud. De organisatie die daarvoor verantwoordelijk is, is de private snelwegbeheerder Autostrade, dat onderdeel is van megawegbeheerder Atlantia. De laatste is een Italiaanse holding, en bestaat uit meerdere tolwegexploitanten die gezamenlijk 5000 kilometer tolweg beheren (behalve in Italië ook in Brazilië, Chili, India en Polen.)
Autostrade is via de  in het bezit is van de Italiaanse kledingconcern en familiebedrijf Benetton. De laatste werd eerder deze zomer gedwongen haar belangen in Autostrade te verkopen om Autostrade te kunnen nationaliseren. Het OM zou inmiddels enkele tientallen verdachten op het oog hebben, waartegen waarschijnlijk begin 2021 de rechtszaken zullen beginnen.