Plaatsing nieuwe reizigerstunnel station Gorinchem

Foto: ProRail

De nieuwe reizigerstunnel bij station Gorinchem ligt op z’n plek. Van 1 tot 10 mei hebben ProRail en Ballast Nedam gewerkt aan het plaatsen van deze tunnel. Hiermee wordt het station straks beter toegankelijk voor reizigers met een beperking.
Om de reizigerstunnel op z’n plek te krijgen, moesten er damwanden worden geplaatst voordat de tunnel geplaatst kon worden. Deze wanden zorgden ervoor dat de 1200 kuub grond veilig kon worden afgegraven op de plek waar de tunnel moest komen te liggen. Uiteindelijk bleek het zand dat werd uitgegraven minder compact dan gedacht en moesten er meer kubieke meters grond worden afgevoerd. Een deel daarvan kreeg na goed overleg met de gemeente een plek op de gemeentewerf van Gorinchem.
De nieuwe tunnel krijgt representatieve en herkenbare ingangen en zorgt bovendien voor een prettige verbinding van de wijk Haarwijk met de historische binnenstad van Gorinchem. Ook komt er een lift en een nieuw zijperron dat bereikbaar wordt met een hellingbaan. Het vernieuwde station moet eind 2021 klaar zijn.
Na 10 mei bouwt Ballast Nedam verder aan de nieuwe tunnel en het nieuwe zijperron, dat aan de Haarwijkzijde van het station komt. Dit nieuwe perron is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap. Ook komt er een lift aan de centrumzijde van het station naar de nieuwe reizigerstunnel. Na ingebruikname van de nieuwe reizigerstunnel eind oktober, wordt de huidige onderdoorgang en het middenperron. Eind 2021 moet het complete project zijn afgerond.

Meer bij ProRail>