Peter Glas vertrekt in december als deltacommissaris

20 april 2023 – Peter Glas heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en zal met ingang van 1 december zijn werkzaamheden overdragen aan een nieuw te benoemen deltacommissaris. De werving van de nieuwe regeringscommissaris voor het Deltaprogramma start komende maand.
Mr. drs. P.C.G. Glas (Hoorn, 1956) werkt inmiddels veertig jaar in het waterdomein. Na studies Biologie en Nederlands Recht begon hij in 1983 als onderzoeker-consultant bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, tegenwoordig Deltares. Glas was lange tijd watergraaf bij waterschap De Dommel in Noord-Brabant. Van 2004 tot 2015 was hij daarnaast lid van het bestuur van de Unie van Waterschappen, van 2010 tot 2015 was hij voorzitter. Daarnaast bekleedde Glas diverse functies bij internationale waterorganisaties. Tot vorig jaar was hij internationaal voorzitter van het OECD Water Governance Initiative. Hij is nu voorzitter van de governing board van IHE Delft.

Als deltacommissaris heeft Glas zich hard gemaakt voor extra geld voor nieuwe waterveiligheidsprojecten in het Deltafonds en aandacht gevraagd voor de noodzaak om klimaatbestendig te bouwen in Nederland. Zijn adviezen daarover zijn meegenomen in het nieuwe beleid van het kabinet voor een sturende rol voor water en bodem bij de ruimtelijke opgaven. Ook is er inmiddels een maatlat ontwikkeld zodat gemeenten en bouwers bij nieuwe woonwijken en woningen beter rekening kunnen houden met de gevolgen van klimaatverandering en weersextremen, zoals stevige plensbuien en langere droge en hete periodes.

Foto: Peter Glas (Beeld: Valerie Kuypers)

Meer bij het Deltaprogramma>