Pensioenfondsen steken geld in bouw en infra

17 september 2013 – Pensioenfondsen en verzekeraars gaan meer investeren in de Nederlandse economie. Zij zullen geld steken in woningbouw, infrastructuur en zorg. Maar er is nog geen akkoord over investeringen door die institutionele beleggers in hypotheken en over de oprichting van een Nationale Hypotheekbank. Dat meldt minister Kamp van Economische Zaken op 17 september aan de Kamer. Het kabinet richt wel met de pensioenfondsen en verzekeraars de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) op. Die moet er voor zorgen dat de investeringsprojecten in de bouw, infrastructuur en de zorg zo zijn vormgegeven en zo groot zijn dat zij aantrekkelijk zijn voor verzekeraars en pensioenfondsen. In het verleden meden beleggers wel Nederlandse infrastructuurprojecten omdat ze te klein zouden zijn. Kamp stelt  € 10 miljoen ter beschikking om die NII administratief op te helpen starten.
Ondanks lange onderhandelingen zijn het kabinet en de beleggers het nog altijd niet eens over hoe die garanties er dan precies uit moeten zien. Probleem is ook dat het kabinet rekening moet houden met de Europese Commissie in Brussel. Eventuele extra garanties mogen niet lijken op staatssteun. Het kabinet zal de komende tijd in Brussel gaan kijken wat wel en niet mogelijk is.
Wel zijn het kabinet en institutionele beleggers het eens geworden over een fonds van € 200 miljoen op waarmee extra kredieten aan het MKB kunnen worden verleend.

Bron: Bouwend Nederland>