OVT Amsterdam Zuid – Twee dakdelen Brittenpassage schuiven naar definitieve plek

18 augustus 2023 – Woensdagavond 9 augustus startte Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) even na 20.00 uur met het schuiven van het eerste dakdeel van de in totaal twee dakdelen voor de nieuwe Brittenpassage in station Amsterdam-Zuid.
Deze betonnen dakdelen zijn 70 meter breed. De delen zijn respectievelijk achttien en veertien meter lang en wegen respectievelijk vier en drie miljoen kilo. Met vijf hydraulische vijzels liet onderaannemer Heijmans de twee enorme betonnen constructies over een totale afstand van 33 meter – met een snelheid van zo’n acht tot tien meter per uur – opschuiven.
Om de groeiende groep reizigers veilig en comfortabel in en over te kunnen laten stappen, is ook het treinperron verbreed. Station Amsterdam Zuid verwerkt nu al ruim 80.000 reizigers per dag. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 en de groei van het treinverkeer op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad worden dat er zeker drie keer zoveel: 250.000 reizigers per dag in 2030.

Bron & foto: Mobilis/ProRail

Meer bij Prorail>