Opgeknapte bruggen Amsterdam Rijnkanaal opgeleverd

5 oktober 2015 – Met de onthulling van het nieuwe naambord van de Galecopperbrug en het aanbrengen van het laatste stukje asfalt op de Jutphasebrug heeft minister Schultz van Haegen op 5 oktober de gereedkoming van twee belangrijke infrastructuurprojecten in de regio Utrecht gemarkeerd. Het gaat om de renovatie van de Galecopperbrug en de afronding van acht bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. De Galecopperbrug is met ruim 200.000 voertuigen per dag de op één na drukste brug van Nederland.

In 2011 is Rijkswaterstaat samen met aannemer KWS-Mercon gestart met het vervangen en renoveren van 8 stalen boogbruggen over in het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Boven-IJ (project KARGO). De stalen boogbruggen stammen uit de periode 1934-1976. Sommige waren al meer dan 80 jaar oud. De bruggen hebben een opknapbeurt gehad of zijn helemaal vervangen.
In 2013 is samen met aanneemcombinatie Galecom gestart met de renovatie van de Galecopperbrug. Er rijdt meer en zwaarder verkeer over dan in de jaren 70 was voorzien waardoor de brug versterkt moest worden. Op 13 september van dit jaar was de brug weer in zijn geheel beschikbaar voor het verkeer.

De gerenoveerde Jutphasebrug wordt medio oktober teruggeplaatst. De bruggen zijn, naast dat ze gerenoveerd en vervangen zijn, ook allemaal opgehoogd om in de toekomst schepen met een hogere lading over het Amsterdam-Rijnkanaal te laten varen. Dit kan de verkeersbelasting over de weg verminderen.
Zowel de renovatie van de Galecopperbrug als het project KARGO zijn binnen de gestelde planningen afgerond. Medio oktober vindt de laatste brugwissel plaats voor het project KARGO. Medio oktober zijn ook alle afrondende werkzaamheden van de Galecopperbrug gereed. De gerenoveerde of vervangen bruggen kunnen nu weer 30 tot 80 jaar mee.

Bron: Ministerie van I&M>