Opening zonnepark bovenop A9 Gaasperdammertunnel

 

Op maandagmiddag 7 december 2020 is met een ‘duurzame druk op de knop’ het zonnepark bovenop de Gaasperdammertunnel in werking gesteld. Ruim 5.000 zonnepanelen leveren vanaf nu stroom aan woningen in Amsterdam Zuidoost.

De tunnel is ook al voorzien van licht asfalt en daarmee streven aannemerscombinatie IXAS en Rijkswaterstaat gezamenlijk naar steeds verder verlagen van het energiegebruik. De zonnepanelen zijn geplaatst door SolarNRG in opdracht van aannemerscombinatie IXAS.

In totaal liggen er op een oppervlakte van 1,5 voetbalveld, 5.246 zonnepanelen die aangesloten zijn met 30 km aan bekabeling.

Naast zonnepanelen komt er ook een groot park op het dak van Gaasperdammertunnel. Dit park verbindt de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar. Wijken die eerst gescheiden werden door de snelweg A9. Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Het park moet eind 2021 klaar

De Gaasperdammertunnel is met 3 km de langste landtunnel van Nederland. De tunnel maakt onderdeel uit van de wegverbreding A9 Holendrecht-Diemen (Gaasperdammerweg). De tunnel bestaat uit 5 tunnelbuizen met in totaal 11 rijstroken, waaronder een wisselstrook, en heeft als enige Rijkstunnel in Nederland op- en afritten halverwege de tunnel.

Rijswaterstaat>