Opening Tweede Coentunnel/WestrandwegOpening

16 mei 2013 – Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag officieel de nieuwe Tweede Coentunnel en de volledige nieuwe Westrandweg (A5) geopend. Tegelijkertijd gaf ze het startsein voor de renovatie van de bestaande Coentunnel.
De Coentunnel was al jarenlang een groot knelpunt voor het autoverkeer in de noordelijke Randstad. Om de dagelijkse verkeersstroom van 100.000 auto’s goed te kunnen afwikkelen is naast de bestaande Coentunnel een nieuwe tunnel aangelegd. Voor een goede doorstroming van het verkeer dat door deze tunnel gaat, is de Westrandweg aangelegd. Deze weg verbindt de A10 ten zuiden van de Coentunnel met het knooppunt Raasdorp (A5/A9).  Nu de Tweede Coentunnel open is voor het verkeer, start de renovatie van de veertig jaar oude Coentunnel. De tunnel krijgt onder andere nieuwe installaties voor de veiligheid, verlichting en luchtkwaliteit. De renovatie gaat naar verwachting een jaar duren.  

De minister opende bij de tunnelmond van de Coentunnel tevens officieel het tweede deel van de Westrandweg. Ze maakte daarbij bekend dat begin juli de maximumsnelheid op de Westrandweg begin juli omhoog gaat van 80 naar 100 kilometer per uur.

De Westrandweg (A5) is een bijzonder en innovatief project. Het gaat om het langste wegviaduct van Nederland met een lengte van 3,3 km en een maximale hoogte van bijna 12 meter boven het maaiveld. De weg is gebouwd in zeer druk stedelijk gebied, de Haven van Amsterdam.

Bron: Ministerie van I&M>

Filmpje (impressie van de bouw, RWS)>