Ontwerp innovatief lightrailsysteem wint WAN Award 2023

(Foto: ZJA)

23 november 2023 – Het innovatieve concept voor een opgetild Lightrailsysteem in Zuid-Korea, naar ontwerp van architectenbureau ZJA, Woosung D&C, C&SC, GS E&C, SIDstudio en Iv-infra in opdracht van het South Korean Railroad Research Institute (KRRI), heeft een van de prestigieuze internationale WAN Awards 2023 gewonnen. De bovengrondse oplossing voor een hoogstedelijke omgeving heeft minder ruimtelijke impact dan gewoonlijk, en pakte dit jaar het goud in de categorie ‘Future Transport.’

Het structurele concept van het opgetilde Lightrailsysteem maakt een maximale overspanning mogelijk, terwijl het uitermate sterk en vormvast is. De constructieve oplossing is gevonden in een slanke structuur met een beperkte constructiehoogte, gebaseerd op het principe van een I-profiel.

Door de toepassing van een centrale ligger met uitkragende flenzen tussen de sporen, kan – zelfs terwijl de structuur op zo’n 15 meter hoogte ligt – de afstand tussen de kolommen tot 200 meter worden vergroot zonder dat er extra tuien of kabels nodig zijn.

Vormvast, sterk en met behoud van uitzicht voor de reizigers naar één zijde straalt het ontwerp transparantie en ruimtelijkheid uit, vermindert het de verkeersdruk en geeft wandelaars en groen de ruimte. Het rank ogende netwerk golft als een levendig en licht volume op grote hoogte door de metropool.

Een aanwinst voor de stad, en de mensen die daar wonen, werken en reizen. Klinkt dit als toekomstmuziek? Een 40 meter lang proefstuk op ware grote en een aantal schaalmodellen hebben de eerste testen op stabiliteit, wind- en aardbevingsbestendigheid inmiddels glansrijk doorstaan.

De WAN Awards zijn in het leven geroepen om ‘uitmuntende architectuur’ op internationale schaal te erkennen. De jury van dit jaar roemde het ontwerp voor het opgetilde Lightrailsysteem als: ‘A clear and superbly simple and elegant conceptual design for an elevated railway.’Meer bij ZJA>