Onderwater fietsenstalling in Amsterdam

In opdracht van gemeente Amsterdam gaat Van Hattum en Blankevoort in het centrum van de hoofdstad een fietsenstalling bouwen voor 4.000 fietsen. Project IJboulevard ligt in het IJ achter het Centraal Station. De fietsenstaling is voorzien van een aanvaarbescherming tegen de scheepvaart, waarbij het dak van de fietsenstalling wordt ingericht als wandelboulevard voor het publiek.
Voor de tender van project IJboulevard is samengewerkt met VolkerWessels-ondernemingen Volker Staal en Funderingen en VolkerWessels Infra Competence Centre. Andere VolkerWessels-partijen die hierin participeren zijn: Homij Technische Installaties en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek. De vormgeving is door architectenbureau Venhoeven CS verzorgd en RHDHV heeft bijgedragen aan het ontwerp van de aanvaarbescherming.
IJboulevard betreft een civiele constructie voor de fietsenstalling die op een externe locatie wordt voorgebouwd en over het water wordt getransporteerd naar de projectlocatie. Hier wordt in het water voor de fietsenstalling een vrijstaande aanvaarbescherming gerealiseerd, die de bestaande kade en de fietsenstalling beschermt tegen eventuele aanvaringen van het scheepvaartverkeer op het IJ. De fietsenstalling wordt bouwkundig ingericht met een verlaagd plafond en technische installaties, ook voor het fietsparkeren.
Er is inmiddels gestart met het voorontwerp van de fietsenstalling. De tweede helft van dit jaar vinden buiten de eerste voorbereidende werkzaamheden plaats voor de start van de realisatie begin 2021. Volgens planning wordt de fietsenstalling begin 2023 in gebruik genomen.

Veel meer bij VHB>