Katwijk

Ondergrondse parkeergarage Katwijk Beste Gebouw 2016


20 mei 2015 – De ondergrondse parkeergarage Katwijk is door de Branchevereniging van Architectenbureaus (BNA) uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2016. Uit 125 inzendingen en acht genomineerden koos de vakjury unaniem voor de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee.

De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee maakt deel uit van het project Kustwerk Katwijk. In dit project werken de gemeente Katwijk, hoogheemraadschap van Rijnland, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat samen met direct betrokkenen aan een veilige en mooie Katwijkse kust met voldoende parkeergelegenheid. De ondergrondse parkeergarage is uniek in Nederland. Naast dat de in- en uitritten op een natuurlijke wijze zijn ‘opgenomen’ in het omliggende duinlandschap, is tevens de waterkering in Katwijk versterkt door een Dijk-in-Duin oplossing. De parkeergarage werd in februari 2015 in gebruik genomen en biedt door de langgerekte vorm van 500 meter plaats aan 663 auto’s.
BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA). De prijs is voor architectenbureaus die opdrachtgevers en de samenleving meerwaarde bieden. Naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen.
(Zie ook Civiele Techniek nummer 3 2014: ‘Kunstwerk Katwijk- Parkeren onder een veilige duin in Katwijk’

RHDHV>