Omloopwielen in Calandbrug getakeld

Deze week zijn eerste twee omloopwielen terug in de Calandbrug brug getakeld.
Tijdens een reguliere inspectie van de Calandbrug werd in de machinekamer een tikkend en bonkend geluid waargenomen. Deskundigen van Movares, Hollandia Services en ProRail stelden vervolgens vast dat meerdere lagers van diverse omloopwielen beschadigd zijn. Een omloopwiel is waarlangs het brugdek omhoog en omlaag wordt gehesen.
De beschadigde omloopwielen en lagers zijn inmiddels gerepareerd door aannemer Hollandia. Her was niet mogelijk de omloopwielen in de brug te herstellen, vanwege de grote hoogte en de kleine ruimte. Deze omloopwielen zijn op maandag 14 en dinsdag 15 november weer terug in de brug geplaatst.
De oorspronkelijke planning was dat de Calandbrug na kerst hersteld zou zijn. Helaas is afgelopen week bekend geworden dat de brug pas in februari 2023 klaar is. Dit komt omdat ook de lagerstoelen beschadigd zijn, wat pas werd geconstateerd toen de lagerwielen uit de brug werden gehaald.
Zodra de lagerstoelen zijn gerepareerd zijn, worden ze teruggeplaatst in de burg. Na een aantal intensieve testen kan de brug in februari weer in gebruik worden genomen.

Meer bij ProRail>