Offshore installatieschip Aeolus operationeel

23 juni 2014 – Afgelopen weekend heeft Van Oord zijn eerste transport- en installatieschip voor de aanleg van offshore windparken, Aeolus, in gebruik genomen. Op zaterdag 21 juni is het schip gedoopt door mevrouw K. Aboutaleb – Erahoutan, echtgenote van de burgemeester van Rotterdam.
Het schip is gebouwd bij de Duitse werf Sietas in Hamburg. Het innovatieve en geavanceerde transport- en installatieschip heeft een lengte van 139 m, een breedte van 38 m, een ontwerpdiepgang van 5,7 m en een vaarsnelheid van 12 knopen. Het schip is uitgerust met een kraan die ruim 900 ton kan tillen en een accommodatie voor 75 mensen. Het hefschip kan op eigen poten staan (jack-up) tot waterdiepten van 55 m.
Het eerste project voor het schip is het in opdracht van Eneco en Mitsubishi Corporation te bouwen offshore windmolenpark Luchterduinen. Dit park verrijst 23 km voor de kust van Noordwijk en Zandvoort. Het windmolenpark zal bestaan uit 43 Vestas V112 windmolens. Het vermogen van 129 Mw zal in 2015 groene energie leveren aan bijna 150.000 huishoudens. Luchterduinen zal na de zomer van 2015 operationeel zijn. Van Oord is als EPC contractor verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop en installatie van de fundaties, de complete elektrische infrastructuur inclusief het offshore transformatorstation en het installeren van de windmolens. Het schip is al volledig bezet voor de jaren 2014, 2015 en 2016. Na Luchterduinen zal het schip worden ingezet op het project Gemini, waar 150 windmolens 55 km boven de kust van Schiermonnikoog in waterdiepten van 35 m worden geïnstalleerd.

De ingebruikname van Aeolus past volgens Van Oord in de visie en strategie van het bedrijf om te groeien in de business unit Offshore Wind Projects.

Bron: Van Oord>