Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp stap dichterbij

De Amsterdamse wethouder van Verkeer Sharon Dijksma heeft een akkoord bereikt over het uitbreiden van de Noord/Zuidlijn naar luchthaven Schiphol. Dat melden verschillende media.
Dijksma heeft afspraken gemaakt met de betrokken gemeenten, de provincie Noord-Holland, de vervoerregio, KLM, NS en Schiphol. Zij leveren samen één miljard euro waarmee de metrolijn kan worden doorgetrokken. Overigens bedragen de totale kosten naar schatting vier tot vijf miljard euro. De rest van het geld hoopt Dijksma uit het Nationaal Groeifonds van het kabinet te halen.
Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de Ringlijn (een directe verbinding tussen Isolatorweg en Amsterdam Centraal) heeft naar verluidt grote voordelen voor de regio: meer treinen, meer woningen en meer werkgelegenheid.

De alliantie waarmee Dijksma nu afspraken heeft gemaakt bestaat uit de gemeente Haarlemmermeer, Vervoerregio, gemeente Amsterdam, Provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol.
Metrolijn 52, ook wel bekend als de Noord/Zuidlijn, is een lijn van de Amsterdamse metro. De lijn loopt van Amsterdam-Noord onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid, met daartussen de haltes Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. De lijn werd op 21 juli 2018 officieel geopend door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De lijn werd voor reizigers in gebruik genomen op 22 juli 2018.
Voor metrolijn 52 zijn al sinds de aanleg van de lijn een aantal mogelijkheden van verlenging besproken. Zo is er sprake van een verlenging richting Schiphol Airport en Hoofddorp vanaf Station Zuid. Verder mogelijkheden zijn noordelijke verlengingen naar Zaandam, Purmerend en Nieuwendam.