Grondwatersanering met grootste bioscherm ooit

8 maart 2013 – Heijmans is in opdracht van Gamma Holding N.V. gestart met de aanleg van een 275 m breed ondergronds bioscherm om het grondwater te reinigen onder de historische Kasteeltuin in Helmond. Het water is op een diepte van 15 tot 45 meter sterk verontreinigd met chloorkoolwaterstoffen van de nabijgelegen textielfabriek Vlisco en vloeit van daaruit richting de Helmondse binnenstad. Het gaat volgens Heijmans om het grootste bioscherm ooit toegepast.

Het bioscherm is een ontwerp van Heijmans Bodemspecialismen. Het helpt om bodemvervuiling op een natuurlijke wijze af te breken door middel van bacteriƫn. Daartoe wordt een ondergrondse installatie aangelegd, die het grondwater op vijf punten via leidingen en filters naar boven pompt vanuit een diepte van 45m. In een bovengrondse doseerunit worden voedingsstoffen voor de bacteriƫn toegevoegd. Vervolgens wordt het water via 18 infiltratiebronnen weer de grond in gepompt.

Het bioscherm blijft minstens vijf jaar in werking. De gemeente Helmond beoordeelt dan de resultaten en besluit of de reiniging met het bioscherm wordt voortgezet.

Bron Heijmans>