Project A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal wint Bouwpluim 2013

 

7 februari 2013 – Het project A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal heeft de Nederlandse Bouwpluim 2013 heeft gewonnen in de categorie grond- , weg- en waterbouw. De Nederlandse Bouwpluim waardeert inspirerende voorbeeldprojecten voor een betere teamvorming en samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers bij grootschalige bouwprojecten.

In overleg met Rijkswaterstaat deed aannemer Poort van Bunnik (een samenwerking van een aantal BAM-bedrijven) de voordracht voor de Nederlandse Bouwpluim 2013. De basis in het project én de voordracht waren de projectambities: een maximaal tevreden omgeving, een maximaal tevreden weggebruiker en een snelle beschikbaarheid van de extra wegcapaciteit. Het vinden van het optimum van deze drie ambities was de uitdaging. Een van de bepalende factoren hierbij is het omgevingsmanagement geweest. In het project A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal vroeg Rijkswaterstaat om het beperken van de hinder én om de beleving van die hinder te managen. Poort van Bunnik heeft vervolgens zelf voorgesteld om contractueel vast te leggen dat tijdens het bouwtraject 75 procent van de stakeholders, zoals bewonersorganisaties, ondernemersverenigingen, natuur- en overheidsorganisaties tevreden moet zijn. Uiteindelijk werd een percentage van 95 procent gerealiseerd.

Het project
Het project A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal is een wegverbredingsproject. In opdracht van Rijkswaterstaat heeft aannemer Poort van Bunnik op een tracé van 30 kilometer het volgende gerealiseerd:

 

• Een vierde rijstrook in beide richtingen tussen Utrecht en Bunnik;

 • Een derde rijstrook en een spitsstrook in beide richtingen tussen Bunnik en Driebergen;

 • Een spitsstrook in beide richtingen tussen Driebergen en Veenendaal;

 • Vijf aangepaste aansluitingen op de A12 (Bunnik, Driebergen-Rijsenburg, Maarn, Maarsbergen en Veenendaal);

 • Vernieuwde viaducten;

 • Aangepaste wegen die de A12 kruisen;

 • Eco-aanpassingen, zoals ecoducten en faunapassages.

 

Het laatste deel van de wegverbreding (de spitsstrook tussen Driebergen en Veenendaal) werd in september 2012 al feestelijk geopend door de minister van Infrastructuur en Milieu.
In maart 2013 rondt Poort van Bunnik de uitvoering van het project af. Dan volgt een periode van twintig jaar waarin Poort van Bunnik ook het onderhoud op dit tracé doet.

Bron RWS>

Meer over de Bouwpluim>