Deutsche Bahn: verder met Stuttgart 21Stuutgart 21

6 maart 2013 – Ondanks een mogelijke kostenoverschrijding van miljarden, wil de Deutsche Bahn doorgaan met de bouw van het omstreden station Stuttgart 21. Dat heeft de Raad van Bestuur besloten.
Stuttgart 21 is een controversieel project. De Duitse spoorwegen willen het huidige kopstation van Stuttgart ombouwen tot een doorgangsstation, dat compleet ondergronds wordt aangelegd. De stad Stuttgart hoopt dat het gebied dat bovengronds vrijkomt veel nieuwe investeringen en woon- en werkruimte oplevert. Daarnaast worden het centrum en het vliegveld van Stuttgart door een nieuwe spoorlijn aangesloten op de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Boedapest, waarvoor overigens het tracé tussen Stuttgart en Ulm moet worden aangepast. Schattingen van de kosten lopen uiteen van 2,8 tot 5,3 miljard euro. Uit een recent rapport van McKinsey & Company zou zelfs blijken dat de daadwerkelijke kosten waarschijnlijk meer dan € 6.8 miljard zullen bedragen.
Minister-president Kretschmann (Groenen) van Baden-Württemberg en burgemeester Kuhn (Groenen) van Stuttgart weigeren echter mee te betalen aan de extra kosten van het spoorproject. Daarmee is de kans groot dat de zaak voor de rechter komt en de bouw van het station verder wordt vertraagd.
Het project moet in 2022 worden opgeleverd, drie jaar later dan aanvankelijk bedacht.

Bron: Deutsche Welle/www.duitslandweb.nl