Eerste 100 meter noordbuis Sluiskiltunnel gereed

21 februari 2013 – Sinds de start op 27 januari heeft Boorbara, de tunnelboormachine van de Sluiskiltunnel, de eerste 100 meter van de noordbuis van de tunnel aangelegd. Daarmee is het eerste mijlpaal van het boorproject een feit.
De Sluiskiltunnel moet in de toekomst de draaibrug bij Sluiskil vervangen. De brug is een belangrijke verbinding over het Kanaal Gent -Terneuzen voor het weg- en treinverkeer. Deze brug over het kanaal staat gemiddeld 23 keer per dag open en is een knelpunt voor het weg- en vaarwegverkeer. De huidige brug over het Kanaal Gent -Terneuzen blijft in gebruik voor langzaam verkeer zoals (brom)fietsers en landbouwvoertuigen, treinverkeer en bestemmingsverkeer.

De Sluiskiltunnel krijgt twee geboorde buizen van elk 1.145 meter lengte, die op het diepste punt 34 m. beneden NAP komen te liggen. De diameter van de buizen bedraagt aan de buitenzijde circa 11 meter. De nieuwe verbinding is in totaal 6 kilometer lang met twee grote nieuwe aansluitingen.

De uitvoering van het project ligt in handen van de bouwcombinatie BAM-TBI (CBT). De bouwcombinatie is een samenstelling van de twee concerns Koninklijke BAM Groep NV en TBI Holding NV. Onder de combinatie werken vier bedrijven samen: BAM Civiel, Wayss & Freytag Ingenieurbau, Croon en Mobilis.
De Sluiskiltunnel moet in 2015 worden opgeleverd.

www.sluiskiltunnel.nl>