Duitsland ziet toekomst in aardwarmte

20 februari 2013 – Geothermie – aardwarmte – heeft de toekomst in Duitsland. Het kan in grote mate bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzaam Duitsland. Dat meldt Agentschap.NL op basis van het door har uitgebrachte rapport ‘Het Duitse Geothermielandschap; innovatielandschap en kansen voor Nederand’.

Diepe geothermie heeft volgens het rapport vooral in Noord- en Zuid-Duitsland een groot potentieel. Daar wint men nu door diepe geothermie 187 MW aardwarmte. Ondiepe geothermie draagt daarnaast voor 50 MW bij aan de Duitse warmtevoorziening. Dat blijkt uit het rapport ‘Het Duitse geothermielandschap’ van het Innovatie Attaché Netwerk.
Door de ‘Energiewende’ is de aardwarmtesector in Duitsland sterk gegroeid. De Duitse overheid steunt duurzame-energieprojecten door de extra kosten te financieren via feed-in-tarieven. Bovendien zijn er voor diepe en ondiepe aardwarmteprojecten verschillende subsidies gecreëerd om het aantal geothermieprojecten te vergroten.

Kansen Nederland
Op dit moment voorziet geothermie in 3 procent van de Duitse warmtevoorziening. Dit aandeel zal in de toekomst verder groeien. De kansen voor Nederland in deze sector liggen vooral in boor- en pomptechniek.

Bron: Agentschap.NL>

Het rapport downloaden>