Toekomst voor drijvend bouwen in Colombia

 

18 februari 2013 – Een delegatie van de Colombiaanse non profit organisatie Comfama bracht van 28 januari tot 1 februari een bezoek aan Nederland. Zij willen kennis opdoen van Nederlandse technieken op het gebied van drijvend bouwen.
Comfama heeft van de Colombiaanse overheid de opdracht gekregen om ongeveer 15.000 drijvende huizen te bouwen voor de allerarmsten in Antioquia, Sucre en Córdoba. Deze gebieden overstromen gemiddeld 6 tot 8 maanden per jaar en in 2011 zijn grote gedeeltes helemaal verwoest door een storm. Hierdoor heeft Comfama besloten om af te wijken van traditionele bouw en te kijken naar andere oplossingen. Na onderzoek concludeerde Comfama dat Nederland beschikt over veel kennis en kunde op het gebied van wonen met en op het water.

Bezoek Comfama aan Nederland
Tijdens het bezoek aan Nederland hebben zij kennis gemaakt met verschillende aspecten van wonen op het water. De Nederlandse wet- en regelgeving op dit gebied is toegelicht door het ministerie van I&M en er werd een bezoek gebracht aan verschillende drijvende huizen in Lelystad en Amsterdam. Ook maakten zij kennis met 18 Nederlandse bedrijven die actief zijn op dit gebied: van drijvende funderingen, waterzuiveringsinstallaties, lichtgewicht huizen speciaal ontworpen voor social housing projecten tot energieopwekking door zonnecellen.

Nederlanders ontwerpen drijvend huis
Resultaat van dit bezoek, mede mogelijk gemaakt door de Transitiefaciliteit van AgentschapNL, is dat Comfama Nederlandse partijen zal uitnodigen om een huis te ontwerpen dat voldoet aan de lokale maatstaven. Deze 15.000 huizen zijn slechts een begin. Er zullen meer drijvende huizen nodig zijn in de Colombiaanse gebieden en haar buurlanden. Daar speelt dezelfde overstromingsproblematiek een grote rol. Er liggen grote kansen voor Nederlandse ondernemers om hier aan de slag te gaan.

(Bron: Agentschap.nl)