Nieuw eiland Dubai

15 februari 2013 – Van Oord gaat opnieuw een eiland aanleggen in het emiraat Dubai, en wel in opdracht van Meraas Development LLC. Het gaat om Jumana Island, 500 meter uit de kust van het emiraat en bestemd voor stedelijke ontwikkeling. Het contract heeft een waarde van ongeveer € 100 miljoen.

Het project omvat het winnen van zand op zee, het opspuiten van het eiland en de aanleg van stranden. Ook het aanbrengen van een stenen bescherming, de grondverdichting van het nieuwe eiland en het aanbrengen van zandlichamen voor de aanleg van de brug behoren tot de werkzaamheden. In totaal wordt ruim 8 miljoen kubieke meter zand gebaggerd en opgespoten en ongeveer 3 miljoen ton steen verwerkt. Van Oord zet drie sleephopperzuigers, en een cutterzuiger in, evenals divers materieel voor het plaatsen van steen. Inmiddels is de uitvoering van het project  gestart. De oplevering is eind 2013.

Eerder heeft Van Oord voor Meraas Development LLC ook het eiland Pearl Jumeirah aangelegd. Van Oord is sinds 2001 vrijwel continu actief in Dubai met projecten als de aanleg van de eilanden Palm Jumeirah, The World en Palm Deira, de havenontwikkeling van Mina Zeyahi, de landaanwinning Dubai Maritime City en diverse ontwikkelingen van stranden.

Bron: Van Oord>