Zandpalen maken A4-project ‘lastig’

11 maart 2013 – Delft – De aanwezigheid van diepe oude zandpalen in het tracé van de A4 lijkt roet in het eten te gooien. Het innovatieve ontwerp zonder trekpalen van aannemer A4All kan zonder extra maatregelen waarschijnlijk niet droog worden uitgevoerd. Dat meldt Cobouw.
De slimme, ‘lichte’’ aanpak was juist een van de belangrijkste redenen waardoor de combinatie van Boskalis, Heijmans en Volker Wessels eind 2011 de aanbesteding won. Omdat er geen vloer van onderwaterbeton nodig is die op zijn plek wordt gehouden door trekpalen, pakte het voorstel van A4All zeker 170 miljoen euro voordeliger uit dan dat van de eerstvolgende meedinger, aldus Cobouw.

Begin maart stuitte de aannemer op een lange rij zandpalen in de grond waarop de A4 door Midden-Delfland wordt aangelegd. Die zandpalen waren het gevolg van eerder (niet uitgevoerd) project.  In de oorspronkelijke plannen voor de A4 zou de weg op het verhoogde dijklichaam worden aangelegd. De gaten in de kleigrond zijn ooit gemaakt om het water te laten weglopen. Maar de snelweg die er nu komt, krijgt ze een verdiepte ligging.
Het is vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen van de vondst zijn voor de aanleg van de A4. Maar volgens Cobouw zal het dus lastig worden de oorspronkelijke plannen uit te voeren.

Achtergrond
Eind 2011 gunde Rijkswaterstaat het A4-project aan het consortium A4ALL (Boskalis, Heijmans en de VolkerWessels-bedrijven KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort en Vialis). 4A4All claimde de snelweg A4 Midden-Delfland aan te leggen voor de helft van de geraamde kosten. De kostenverlaging zou worden gerealiseerd door het bedenken en uitvoeren van een aantal slimme (ontwerp)oplossingen. Zo begint het consortium op vier plekken tegelijk te bouwen en wordt de twee kilometer lange ‘landtunnel’ met standaard elementen gebouwd.

Meer op de site van RWS>