Nieuwe Zwitserse tunnel verbetert spoorverbinding met haven Rotterdam

Op 3 september is in Zwitserland de Ceneri Base Tunnel officieel geopend. De Ceneri tunnel markeert de voltooiing van de New Rail Link through the Alps. Deze belangrijke Noord-Zuidroute voor goederenvervoer over het spoor verbindt de Italiaanse havenstad Genua met de haven van Rotterdam. Spoor is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om goederen te vervoeren en is goed voor de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven.
De Ceneri-basistunnel is een spoorwegtunnel in het Zwitserse kanton Ticino. De 15,4 km lange tunnel vervangt een deel van de 19e-eeuwse Gotthardspoorlijn en komt tussen de plaatsen Camorino en Vezia te liggen.

De opening van de tunnel is goed nieuws voor Havenbedrijf Rotterdam. Vanuit Rotterdam worden de meeste containers per vrachtwagen naar hun bestemming vervoerd. Dit veroorzaakt veel druk op de snelwegen rond Rotterdam en elders. Havenbedrijf Rotterdam, overheden en het havenbedrijfsleven streven er daarom naar om het aandeel spoor in het Europese goederenvervoer verder laten groeien.

Port of Rotterdam>