Nieuwe Weesperbrug geplaatst

7 oktober 2013 – Onder grote belangstelling heeft Rijkswaterstaat dit weekend de Weesperbrug vervangen. De nieuwe brug, die Driemond met Weesp verbindt, kan weer 80 jaar mee. Zondagochtend om 3 uur was het Amsterdam Rijnkanaal weer voor de scheepvaart beschikbaar, een uur eerder dan gepland. Vanochtend gaat de nieuwe brug open voor verkeer.
De nieuwe Weesperbrug heeft  een andere indeling (breder wegdek en breder fietspad). Dit is een verbetering voor de verkeersveiligheid. Bovendien komt de brug hoger boven het water te liggen, zodat voortaan vierlaags containerschepen onder de Weesperbrug door kunnen .De oude brug wordt voor 98 procent gerecycled.
Het vervangen van de Weesperbrug is een onderdeel van het project KARGO van Rijkswaterstaat. Dit is een groot onderhoudsprogramma aan acht stalen boogbruggen over het Amsterdam Rijnkanaal, het Buiten IJ in Amsterdam en het Lekkanaal. Naast de Weesperbrug vindt ook groot onderhoud plaats aan de Schalkwijksebrug, de Overeindsebrug, de Schellingwouderbrug, de Amsterdamsebrug, de Loenerslootsebrug, de Breukelerbrug en de Jutphasebrug. Naar verwachting is in 2016 het onderhoud gereed.

Bron Rijkswaterstaat>

Meer over KARGO in Civiele Techniek nummer 1/2 2012.