Nieuwe Waterweg weer open voor de scheepvaart

2 april 2023 – Het herstellen van de lekkage aan het vrijdag afgezonken tunneldeel van de Maasdeltatunnel voor de Blankenburgverbinding is succesvol verlopen. Ruim voor 07.00 uur zondagmorgen is de Nieuwe Waterweg weer opengesteld voor de scheepvaart. De lekkage is onder controle en de reguliere werkzaamheden zijn hervat.
Na het afzinken van het eerste tunneldeel bleek dat er kortsluiting was ontstaan door een lekkage bij de kop van het tunneldeel van de zijde waar straks het tweede tunneldeel aan gekoppeld wordt. Door de kortsluiting werkten de pompen niet die het lekwater uit het tunneldeel moest halen.
Sinds zaterdag is met de inzet van extra leidingen en pompen water uit het tunneldeel gepompt. Duikers zijn de afgelopen 24 uur ingezet om herstelwerkzaamheden uit te voeren. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag hebben de duikers de lekkage voldoende kunnen dichten, waardoor de situatie stabiel is. Hierdoor kon voor 07.00 uur de vaarweg weer vrij worden geven.
De werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunnelelement voor de definitieve fundering, worden intussen voortgezet.

De Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding. Deze nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg.

Foto: Rijkswaterstaat

Meer bij Rijkswaterstaat>