roldeur

 

Nieuwe roldeur in Meppelerdiepsluis geplaatst

26 januari 2015 – Op 23 januari  is de eerste nieuwe, 170 ton wegende roldeur van de Meppelerdiepsluis geplaatst. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de bouw van de nieuwe sluis.
De roldeur van het binnensluishoofd voor de nieuwe Meppelerdiepsluis is 37 meter lang, 7 meter hoog en 3 meter breed. De deur werd in de deurkas ingehesen vanaf een ponton. Dit gebeurde met behulp van twee 700 tons telekranen vanaf het land.
Een roldeur is een deur die in een deurkas buiten de vaarweg staat. Vanaf de zijkant rolt de deur op wielen over een rail, die in een betonnen drempel is gestort, de vaarweg in. De roldeur heeft een kerende functie bij zowel hoog als laag water.
De Meppelerdiepsluis wordt omgebouwd van keersluis tot schutsluis. Daardoor kan de scheepvaart het hele jaar, ook bij hoogwater, van en naar Meppel varen. De nieuwe sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Ook zorgt de nieuwe sluis voor een betere bescherming tegen overstromingen. Het project is eind 2017 gereed.

Bron: Rijkswaterstaat>